For mange er spritbilisme stadig et tabu

af | mar 21, 2023

Hjem » Blog » For mange er spritbilisme stadig et tabu

Spritbilisme kan også have store konsekvenser i erstatningssager.

Alkohol er ofte en del af hyggen, når danskerne mødes i forskellige sammenhænge, men desværre er der fortsat alt for mange, der sætter sig bag rattet i spirituspåvirket tilstand.

Og selvom det altid er bilistens ansvar ikke at køre spirituskørsel, så undlader rigtigt mange danskere at gribe ind, når de oplever sådan en situation. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. Hver femte dansker svarer i undersøgelsen, at de kender én eller flere, der har kørt spirituskørsel. Men ud af dem, der var sammen med personen lige inden han eller hun kørte spritkørsel, tog kun 12 % handling og fik det stoppet. 20 % valgte derimod slet ikke at gribe ind. De resterende 68 % var enten ikke selv til stede i situationen, eller har ikke ønsket at svare på spørgsmålet.

At gribe ind og stoppe en formodet spritbilist kan forhindre alvorlige ulykker. De færreste er bevidst ude på at sætte deres eget og andres liv på spil. I stedet udviser de en meget dårlig dømmekraft. Man kan som vidne til en situation, hvor en person er ved at køre spritkørsel, foreslå en alternativ måde at komme hjem, og hermed forebygge, at der kan ske en ulykke.

Læs mere om trafikulykker.

”Spritulykker smadrer hele familier hvert år, og du skal leve med skylden resten af livet. Samtidig kan det kaste dig ud i et økonomisk kaos rent erstatningsmæssigt,” siger advokat og ejer af Lenschow Erstatningsretten Berit Møller Lenschow.

Hvis du som bilist er involveret i en ulykke, skal din bils ansvarsforsikring betale erstatningen for en evt. personskade, der er forvoldt herved. Men har du drukket, og vurderer dit forsikringsselskab, at du har været beruset og at dette er skyld i ulykken, kan selskabet vurdere, at du har handlet groft uagtsomt og kræve, at du refunderer dem den udgift, forsikringsselskabet har haft til personskadeerstatning.

Læs mere om betydningen af lægejournalen i forbindelse med en ulykke.

Hvis du involveres i en trafikulykke:

  • Tag på skadestuen straks eller indenfor 72 timer og få dine skader ført til journal af en læge.
  • Få styr på navne og telefonnumre på eventuelle vidner. Hvis du får lov, kan det være en god ide at filme eller optage evt. vidners forklaringer på video eller med din telefon, imens oplevelsen er klar i erindring.
  • Anmeld skaden til de relevante forsikringsselskaber og overvej om du har brug for råd fra en advokat.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00