Svie og smerte

Værd at vide om godtgørelse for svie og smerte

Af Berit Møller Lenschow, Advokat (L)

Er du syg efter en skade, kan du få svie og smertegodtgørelse, hvis der er en ansvarlig skadevolder. Under personskader kan du finde flere oplysninger om , hvornår en anden er ansvarlig for din personskade.

Ydelsen består af et fast beløb per sygedag. Taksten, som man kan få per. dag reguleres en gang årligt og din normale lønindtægt eller din arbejdsmæssige situation i øvrigt har intet at gøre med, om du kan få godtgørelsen. Du kan få den fra det tidspunkt, du kommer til skade.

Du kan få  svie og smertegodtgørelse, indtil du ikke længere er syg, men når du har været syg i godt 390 dage stopper ydelsen, selvom du endnu ikke er rask, og det fulde omfang af din sygdom og sygeperiode endnu ikke kendes.

Få hjælp til svie og smerte erstatning

Hvornår er du syg?

Ved syg forstår man, at du er sygemeldt eller i en form for lægelige behandling. For at kunne bevise, at du har været syg, skal der være en lægejournal eller erklæring fra en læge, der beviser det.

Du behøver ikke være sengeliggende for at betegnes som syg, og du kan få godtgørelse for både en hel eller delvis sygemelding.

 

Ikke en erstatning

Svie og smerte er ikke en erstatning men en godtgørelse. Der er med andre ord tale om en kompensation eller et plaster på såret, mens du er syg.

Svie og smertegodtgørelse er et skattefrit beløb. Du beskattes dog af renterne fra godtgørelsen.

Svie og smertegodtgørelse bliver også i flæng kaldt tort og svie. Man skal dog være opmærksom på, at det 2 forskellige godtgørelsesposter med forskellige betingelser for, hvornår godtgørelsen skal betales.

Særskilt konto

Svie og smertegodtgørelse er et personligt beløb for dig, men det anbefales, at du altid opretter en særskilt konto i banken, som du kan sætte godtgørelsen og  andre personlige erstatnings- eller godtgørelsesbeløb ind på.

På den måde sikrer du dig, at kreditorer ikke kan gøre krav på erstatningen, ligesom du ved en eventuel skilsmisse, ikke skal dele beløbet med en tidligere ægtefælle. Hvis du modtager en overførselsindkomst fra kommunen, kan det også der være en fordel, at det personlige erstatningsbeløb kan identificeres på en særskilt konto, så du indgår at få mindre i ydelse.

 

Se den aktuelle svie og smerte takst her >>

Side sidst opdateret: 24.01.2023

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan man få erstatning for svie og smerte?

Du kan kræve godtgørelse for svie og smerte, hvis der er en modpart, som er ansvarlig for din ulykke.

Hvor længe kan man få erstatning for svie og smerte?

Til du ikke længere er syg eller til du har nået max. beløbet på kr. 82.000, som taksten er nu i 2021.

Hvordan beskytter jeg min erstatning for svie og smerte?

Du skal sørge for at indsætte beløbet på en kreditorbskyttet konto fra starten.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00