Tøj med indsyede reflekser er ikke nok

af | dec 20, 2018

Hjem » Blog » Tøj med indsyede reflekser er ikke nok

Reflekser kan betyde forskellen på, om dit barn rammes af en bil i vintermørket eller ej. Advokat opfordrer til at gøre de små poder mere synlige i mørket.

Færre børn i Danmark bruger reflekser end før. Det fremgår af årets refleksundersøgelse, som Børneulykkesfonden og Codan står bag. Her fremgår det, at andelen af børn, der bruger reflekser, er faldet med fem procentpoint i år sammenlignet med sidste år. 72 procent af børnene bruger reflekser på tøjet, når de færdes ude i mørke, men den sidste andel skal også med, og et decideret fald i antallet er bekymrende. Antallet af børn, der går med refleks, dykker kraftigt i aldersgruppen 11-15 år.

Siden 2012 er antallet af dræbte i trafikken ikke faldet, viser Vejdirektoratets årlige ulykkesstatistik. Reflekserne bør derfor på tøjet, når børnene bevæger sig uden for, da reflekser reducerer ulykker i mørket med 85 %.

Læs mere om børn og ulykker

”Hvis et barn rammes af en bil og kommer til skade, kan det kaste hele familien ud i et traumatisk og følelsesmæssigt kaos. I værste fald kan familien miste barnet ved en ulykke, eller også kan barnet få alvorlige mén, som måske kommer til at påvirke hele barnets fremtid. Jeg vil derfor opfordre til, at forældrene sørger for, at deres børn bærer reflekser på tøjet,” siger advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

Undersøgelsen viser også, at der er en klar sammenhæng mellem, om forældrene selv går med refleks, og om børnene gør det. Blandt forældre, der selv går med refleks, er det kun 2 %, der angiver, at deres hjemmeboende børn aldrig går med refleks. Den hyppigste form for reflekser blandt børn er dem, der er syet ind i tøjet, men kun hver fjerde forælder er klar over, at indsyede reflekser mister effekten efter omkring 30 gange i vaskemaskinen.

Tag altid barnet til læge

”Hvis dit barn kommer til skade, kan det have krav på erstatning. Det kan være fra en ansvarlig skadevolder eller fra barnets egne forsikringer. Husk altid at tegne en ulykkesforsikring på dit barn, selvom det ved en trafikulykke er bilistens ansvarsforsikring, der dækker en eventuel erstatning, siger Berit Møller Lenschow.

Læs mere om trafikulykker

For børn gælder en række særlige krav, og Berit Møller Lenschow opfordre derfor forældrene til et barn, der kommer til skade, til at opsøge en advokat med speciale i erstatning og få råd og vejledning fra starten.

”De valg, som forældrene træffer på vegne af barnet, kan senere få stor indflydelse på barnets muligheder og fremtid,” siger hun.

Samtidig bør forældrene altid bringe barnet til læge og få det grundigt undersøgt. Små børn fortæller ikke altid, at de har ondt, og andre gange siger de, at de har ondt, selvom de ikke har.

”Det er derfor vigtigt, at du altid får en lægefaglig vurdering af barnet efter en ulykke,” siger Berit Møller Lenschow.

Sådan bruger du refleksen korrekt:

  • Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.
  • Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.
  • Sæt en refleks foran og bagpå dit overtøj.
  • Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.

 

Foto: Fra årets refleksdag. Fotograf: Jesper Ludvigsen.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00