Tjek reglerne for vinterdæk, før du kører på ferie

af | feb 14, 2019

Hjem » Blog » Tjek reglerne for vinterdæk, før du kører på ferie

I udlandet er der ofte andre regler for brug af vinterdæk end i Danmark. Husk at tjekke reglerne før afrejse.

Der er ikke faldet meget sne i Danmark i år, men går turen i bil på vinterferie til udlandet, kan situationen på vejene snart se helt anderledes ud. Flere af skisportstederne i Europa byder nemlig på masser af sne. Skal du ud og køre i områder som Schweiz, Spanien, Frankrig, Østrig, Norge eller Sverige, så bør du derfor forsyne bilen med vinterfodtøj inden afgang.

”Der er ikke krav om brug af vinterdæk i Danmark, og en del bilister vælger at køre på sommerdæk eller helårsdæk om vinteren. Sker der et trafikuheld, har du som bilist objektivt ansvar. Det betyder, at du kan drages til ansvar for ulykken, også selvom du ikke har gjort noget forkert. Erstatningsopgørelsen og betaling af erstatning vil normalt gå via forsikringen på din bil,” siger advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

Læs mere om trafikulykker.

Udover materielle skader risikerer du også at skade et andet menneske, eller at du selv kommer til skade, hvis du kører galt. En trafikulykke, der skyldes forringet vejgreb, kan give voldsomme ulykker og skader for de involverede bilister.

”En trafikulykke kan betyde, at du selv må sygemeldes fra dit arbejde som følge af skaderne – enten de midlertidige eller på grund af skader, der i de værre tilfælde ender med at blive varige,” siger Berit Møller Lenschow.

Andre regler

Reglerne for brug af vinterdæk er ikke altid de samme i udlandet som i Danmark. I lande som Sverige, Tyskland og Østrig er der situationsbestemte regler for, hvornår bilen skal være monteret med vinterdæk, og i nogle lande kan snekæder og et særligt motorvejsmærkat være obligatorisk og lovpligtigt.

”Er der lovkrav om brug af vinterdæk i det land, du besøger, og er du involveret i en ulykke uden at din bil er forsynet med de lovpligtige dæk, er der stor risiko for, at det får indflydelse på en eventuel erstatningssag, når spørgsmålet om ansvar og skyld skal gøres op. Her vil en bilist, der har brudt loven om vinterdæk, sandsynligvis stå skidt,” siger Berit Møller Lenschow.

Læs mere om forsikringer.

Er du i tvivl om, hvordan reglerne er i det land, som du skal køre igennem eller til, så spørg på dit lokale autoværksted eller dækcenter.

Du kan også se en oversigt her:

https://www.continental-daek.dk/personvogne/technology/viden-om-daek/daek-regler

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00