Husk lys og reflekser i den mørke tid

af | nov 20, 2018

Hjem » Blog » Husk lys og reflekser i den mørke tid

Hvis du bevæger dig rundt på en cykel i den mørke tid, øges risikoen for ulykker. Advokat giver gode råd til de cyklende danskere.

Danskerne er vilde med at cykle – vi gør det året rundt, og også i den mørke efterårs- og vintertid. Desværre stiger risikoen for at blive involveret i en ulykke også samtidig med, at mørket sænker sig over landet. Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at efterårs- og vintermånederne traditionelt tegner sig for en god del af de cykelulykker, der hvert år sker på de danske veje. Langt de fleste ulykker sker på hverdage og i myldretiden på vej til og fra arbejde. Cyklisterne skal derfor sørge for at bruge lys og reflekser, lyder rådet.

”Det er vigtigt at være synlig, så andre trafikanter kan få øje på dig, ikke kun for din egen skyld, men også for de andre trafikanters skyld. Er du som cyklist involveret i en ulykke, er du udsat for at få alvorlige skader, fordi du er en såkaldt blød trafikant, og som bilist er det også ofte et stort chok at ramme en cyklist,” siger advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

Læs om trafikulykker

Hun forklarer, at hvis man som cyklist bliver kørt ned af en bilist, er det bilens ansvarsforsikring, der skal betale erstatningen, uanset hvordan cyklisten har båret sig ad. Det er dog alligevel en god ide at sørge for at være synlig i trafikken.

”Det handler om at sikre, at du bliver set og dermed undgå at der sker ulykker og personer kommer til skade,” siger Berit Møller Lenschow.

Rammer en cyklist en anden blød trafikant – for eksempel en fodgænger eller en anden cyklist – kan man som cyklist selv blive erstatningsansvarlig. Her er det en god ide at have tegnet en ansvarsforsikring, forklarer advokaten.

”Hvis du som cyklist ikke har en ansvarsforsikring, og du for eksempel kører en fodgænger ned,  kan du risikere at skulle betale en større erstatning på flere millioner kroner. Uden forsikring kan du selv komme til at hænge på regningen,” siger Berit Møller Lenschow.

Læs om egne forsikringer

Hold øjnene på vejen

Udover synlighed spiller opmærksomhed også en rolle. Ifølge Rådet for Sikker Trafik sker otte ud af ti ulykker på dette tidspunkt, og en stor del af dem kan undgås, hvis cyklisterne er mere opmærksomme i trafikken

– Både bilister og cyklister skal orientere sig i trafikken og have opmærksomheden rettet mod trafikken i stedet for en mobil eller musik i ørerne. Det tager kun et splitsekund, når der sker en ulykke, og uopmærksomhed er en tungtvejende faktor viser alle tal på området, siger Berit Møller Lenschow.

Udover ansvarsforsikringen, som ofte er en del af cyklistens indboforsikring, er det også en fordel at tegne en ulykkesforsikring. Den dækker, hvis cyklisten selv kommer til skade.

Hvis der sker en ulykke:

  • Saml beviser. Få navn og adresse på eventuelle vidner, og tag billeder af huller i vejen eller væltede genstande så hurtigt som muligt.
  • Sker der skade på personer, kontakt da politiet.
  • Tag på skadestuen og få dine skader. Tag også foto af dine egne skader.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00