Det er stadig tabu for mange at stoppe en spritbilist

af | apr 3, 2019

Hjem » Blog » Det er stadig tabu for mange at stoppe en spritbilist

Påskefrokosterne står snart for døren, og dermed øges risikoen for at møde en spritbilist på vejene. Et flertal af danskerne svarer i en undersøgelse, at de oplever det som et tabu at blande sig ved mistanke om spritkørsel.

Påskebryg og snaps fylder godt på bordene ved de kommende påskefrokoster. Desværre fylder spritbilister også godt på vejene i samme periode, og en af årsagerne er, at mange danskere anser det for tabu at blande sig. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for UlykkesLinjen. Her bliver danskerne spurgt, om de vil stoppe eller tale med folk, som med store eller mindre promiller er på vej til at bevæge sig ud i trafikken i bil, på cykel eller til fods. Det gennemgående billede er, at danskerne er meget klar til at blande sig, men det står i kontrast til, at cirka halvdelen også svarer ja til, at det er tabu for dem at blande sig. Her er der stor forskel på folk, man kender og fremmede. Kun en fjerdedel synes, det er ok at blive spurgt af fremmede, og to ud af tre føler sig mest ansvarlige over for nogen, de kender.

Læs mere om trafikulykker.

Svarene i undersøgelsen fra november 2018 viser, at 73 procent af danskerne synes, at det er i orden at blive spurgt om de har drukket for meget, når de er på vej ud i trafikken – uanset hvem der spørger. Samtidig synes to tredjedele af danskerne i høj grad eller i nogen grad, at det er tabu at konfrontere andre med deres alkoholindtag, før de skal ud i trafikken.

Advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten, ærgrer sig over, at det stadig for så mange er et tabu at italesætte spritbilisme og i yderste konsekvens stoppe bilisten i at køre. Hun arbejder blandt andet med ofrene efter trafikulykker, hvor der skal søges om erstatning, og derfor ser hun de enorme fysiske, økonomiske og psykiske konsekvenser, som en trafikulykke kan medføre for den enkelte.

”Det er ansvarsforsikringerne på de enkelte biler, der skal betale erstatning til de personer, der kommer til skade. Men har du drukket, får du ikke dækket skaderne på din bil, din ulykkesforsikring dækker ikke og i nogle tilfælde, hvor du har været beruset, risikerer du, at dit forsikringsselskab kræver den erstatning, der er betalt til den anden part, tilbage fra dig,” siger Berit Møller Lenschow.

Læs mere om personforsikringer.

Rådet for Sikker Trafik oplyser, at alkohol er skyld i hver 6. dødsulykke på de danske veje, og tal fra Vejdirektoratet viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken, mens 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj.

 

Advokatens 3 bedste råd:

  • Lad bilen stå, hvis du har drukket.
  • Tag altid på skadestuen og bliv undersøgt, hvis der sker en ulykke.
  • Få kontaktoplysninger på de involverede parter.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00