Pas godt på, når du arbejder i landbruget

af | mar 24, 2019

Hjem » Blog » Pas godt på, når du arbejder i landbruget

De seneste år har antallet af arbejdsulykker i landbruget været stigende.

Hvert år kommer mange mennesker til skade, når de arbejder i et dansk landbrug, og tallet har i flere år været stigende. De seneste år er antallet af arbejdsulykker i landbruget steget fra 535 i 2012 til 622 i 2017. Det svarer til en stigning på 16 procent. Samtidig har landbruget i flere år været det erhverv, hvor der i gennemsnit sker flest dødsulykker. I perioden 2012-2017 har 3-10 mennesker hvert år mistet livet i landbruget.

”Det er nogle meget høje tal, og de viser, at der behov for et fokus på at få antallet af arbejdsulykker i landbruget bragt ned. Sikkerhedskurser, uddannelse af både landmanden og de ansatte og sikring af arbejdsmiljøet er absolutte must på vejen dertil,” siger Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

Læs mere om arbejdsulykker.

Ulykker i landbruget er ofte alvorlige, fordi de ansatte arbejder med tunge maskiner af forskellige typer og levende dyr. De skader, der sker, kan derfor være meget slemme. Desuden er der mange forskelligartede opgaver inden for landbruget, og derfor også mange sikkerhedsforanstaltninger at overholde. Det kan måske opleves som mindre effektivt, når der er så mange foranstaltninger at overholde, men de er lavet af en god grund, og det er vigtigt, at de, der arbejder i landbruget, erkender, at der er tale om et farligt erhverv, mener Berit Møller Lenschow.

”Der arbejder også en del unge i landbruget, og nogle af dem er lige startet på arbejdsmarkedet for alvor. Får et ungt menneske sin fod knust for eksempel i en fodermaskine, så vil det ændre hele den unges fremtid og muligheder,” sige advokaten.

Det er derfor også vigtigt, at de skoler, der uddanner de unge, har fokus på sikkerheden og får vigtigheden af et godt arbejdsmiljø formidlet til de unge.

Berit Møller Lenschow giver tre gode råd, hvis du er uheldig at komme til skade på dit arbejde:

  • Opsøg skadestuen eller til din egen læge hurtigst muligt, og få dine gener noteret i din lægejournal.
  • Følg op på om din arbejdsgiver har anmeldt din arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen. Fristen er indenfor et år efter, at skaden er sket.
  • Anmeld også altid skaden til dine egne relevante forsikringer.
  • Erkend at det er farligt at arbejde i landbruget.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00