Pas ekstra godt på hjortene i trafikken
Hvert år i maj stiger antallet af påkørsler af hjortevildt på de danske veje, og derfor skal du passe ekstra godt på lige nu.
Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring. Samtidig er antallet af påkørsler hele sidste år steget med 20 % sammenlignet med året før.
At ramme en hjort med sin bil er ofte en voldsom oplevelse. Det er et stort dyr, og der kan ske alvorlige skader også med bilisten.
”Sker der en ulykke med personskade, så sørg for at anmelde ulykken til politiet. Kontakt også straks din læge eller tag på sygehuset og få dine gener og symptomer undersøgt og skrevet ned i din journal. Du skal måske bruge oplysningerne senere, hvis du har krav på erstatning,” siger advokat Berit Møller Lenschow fra Lenschow Erstatningsretten.
Hun opfordrer til, at bilisten tidligt overvejer, om der er for hjælp fra en specialistadvokat, så du er sikret den rette vejledning fra start.
Berit Møller Lenschow påpeger, at det ved denne type ulykker normalt kun vil være muligt at få erstatning fra privattegnede forsikringer såsom ulykkesforsikring eller hvis du arbejdsudygtig måske en erhvervsevnetabsdækning, som ofte finder sammen med en pensionsordning. Du bør også undersøge om der er førerplads dækning på bilens kaskoforsikring, da denne så kan dække ved de samme krav erstatning for personskade, selvom der ikke er en modpart at rette kravet mod. Staten betaler nemlig ikke erstatning, selvom du kommer til skade ved at have påkørt en hjort.
”Der kan være spørgsmål om erstatning, både på kort og langt sigte. Det kan være godtgørelse for svie og smerte og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og på langt sigt varigt mén samt endda tabt erhvervsevne eller i værste fald dødsfald,” siger Berit Møller Lenschow.
Husk også, at hvis du rammer et vildt dyr, og dyret er dødt, skal du kontakte Falck. Er dyret blot kvæstet og ikke dødt, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefonnummer 1812, der også kan sætte dig i kontakt med en schweiss-hundefører.