Lad bilen stå hvis du drikker alkohol

af | jul 17, 2020

Hjem » Blog » Lad bilen stå hvis du drikker alkohol

Spritbilisme kan også have store konsekvenser i erstatningssager.

Sommerens mange sociale arrangementer, hvor folk mødes og drikker alkohol uden at have aftalt, hvem der skal køre hjem, gør, at der lige nu er øget risiko for flere spritbilister på de danske veje. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, der opfordrer bilisterne til at lade bilen stå, hvis de drikker alkohol.

Sidste sommer blev 1.272 personer sigtet for spritkørsel i sommermånederne, og i en undersøgelse blandt 4.519 personer, som Plan Gruppen har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fra andet kvartal 2019 til og med første kvartal 2020, svarer 5 % af kvinderne og 11 % af mændene, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt. Ni ud af ti danskere tager afstand fra spritkørsel, men hver 5. dødsulykke på de danske veje skyldes alkohol. Fra 2017-2019 har 106 mennesker mistet livet og 521 er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor der har været alkohol involveret, viser tal fra Vejdirektoratet. 

Læs mere om trafikulykker.

Udover disse ting kan spritkørsel også få indflydelse på en eventuel erstatningssag – både hvis du kommer til skade selv, hvis du kører påvirket af alkohol, men også hvis du laver en personskade på et andet menneske.

”Spritulykker smadrer hele familier hvert år, og du skal leve med skylden resten af livet. Samtidig kan det kaste dig ud i et økonomisk kaos rent erstatningsmæssigt,” siger advokat og ejer af Lenschow Erstatningsretten Berit Møller Lenschow.

Hvis du som bilist er involveret i en ulykke, skal din bils ansvarsforsikring betale erstatningen for en evt. personskade, der er forvoldt herved. Men har du drukket, og vurderer dit forsikringsselskab, at du har været beruset og at dette er skyld i ulykken, kan selskabet vurdere, at du har handlet groft uagtsomt og kræve, at du refunderer dem den udgift, forsikringsselskabet har haft til personskadeerstatning.

Læs mere om betydningen af lægejournalen i forbindelse med en ulykke.

 

Hvis du involveres i en trafikulykke:

  • Tag på skadestuen straks eller indenfor 72 timer og få dine skader ført til journal af en læge.
  • Få styr på navne og telefonnumre på eventuelle vidner. Hvis du får lov, kan det være en god ide at filme eller optage evt. vidners forklaringer på video eller med din telefon, imens oplevelsen er klar i erindring.
  • Anmeld skaden til de relevante forsikringsselskaber og overvej om du har brug for råd fra en advokat.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00