Husk det vigtige røde lys

af | mar 4, 2019

Hjem » Blog » Husk det vigtige røde lys

Gamle regler driller stadig i trafikken, hvor ikke-automatiske baglygter kan være årsag til farlige situationer.

Morgenerne er mørke, og regnen gør det svært at se langt frem. Pludselig dukker en forankørende bil op på vejen! Du står på bremsen…

Situationen er velkendt for mange danske bilister, der dagligt oplever ubehagelige situationer som følge af ikke-automatiske baglygter på en lang række biler, der kører rundt på de danske veje. Når lygterne ikke tænder af sig selv, glemmer mange bilister simpelthen at tænde dem manuelt. Derfor kører de både rundt og bryder loven – og skaber farlige situationer for andre og sig selv.

Læs mere om trafikulykker.

Færdselsreglerne er dog klare, forklarer advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

”Det er lovpligtigt at have kørelys på din bil hele døgnet. Kørelys betyder, at du altid skal have lys foran på bilen. Du må altså gerne køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Du skal til gengæld altid have lys bagpå i lygtetændingstid – som er mellem solnedgang og -opgang – og når vejret er usigtbart – for eksempel i regn, tåge eller sne,” siger advokaten.

Kører du med slukkede baglygter, kan du risikere, at det får indflydelse på din sag, hvis du er involveret i en trafikulykke.

”Navnligt i forhold til ansvarsfordelingen mellem forsikringsselskaberne kan det få betydning, hvis du har kørt ulovligt og årsagen til ulykken har været, at baglygterne var slukkede. Derimod vil det typisk ikke få betydning for kravet på erstatning for personskade,” siger Berit Møller Lenschow.

Det er derfor en god idé at gøre det til en vane altid at tænde baglygterne, når du sætter dig ind i din bil og starter motoren. Også i dagslys.

Læs mere om erstatning.

Gamle regler

En undersøgelse fra 2018, som SOS Dansk Autohjælp står bag viser, at helt op til hver 7. bilist er i tvivl, om lyset på deres bil tænder automatisk, mens andre kører rundt med defekte lygter. At køre rundt med lys i en enkel lygte er også i strid med loven.

Problemet med de mørklagte bilbagender stammer tilbage fra 2011, hvor EU indførte et krav om automatisk kørelys foran på alle nye biler, men for at spare CO2 gjaldt det ikke baglygterne. Fra 2016 blev reglerne ændret, så det automatiske kørelys nu gælder både for og bag, men på biler fra perioden 2011-2016 skal du altså ofte selv tænde de vigtige, røde lygter. Andre bilister er i tvivl om udstyret i nogle af de helt nye biler, hvor lyset automatisk styres af en sensor, alt efter vejrforhold.

”Er du i tvivl, så spørg din automekaniker eller en forhandler. Gør det også til en vane ofte at tjekke lyset på din bil, så du ved, at alle lygter virker. Mange grimme situationer og uheld kan undgås, hvis vi er mere opmærksomme i trafikken og på vi selv er synlige i vores bil,” siger Berit Møller Lenschow.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00