Er det en arbejdsskade, hvis du kommer til skade ved hjemmearbejde?
Covid-19-krisen har sendt en stor del af den danske arbejdsstyrke hjem for at arbejde i privaten, men hvordan står du, hvis du kommer til skade?
I denne tid arbejder rigtig mange danskere hjemme i privaten. Det sker i et forsøg på et undgå yderligere smitte med Covid-19, og den nye virkelighed rejser en række spørgsmål hos de ansatte. For hvad sker der, hvis du som ansat kommer til skade, imens du arbejder hjemme? Kan din skade så overhovedet anerkendes som en arbejdsskade?
”Som udgangspunkt vil arbejdsskadeforsikringen dække din skade, hvis den sker, når du er på arbejde – også selvom din arbejdsplads for en periode er derhjemme. Det kræver dog, at du kan bevise, at din skade skyldes arbejdet, du udfører, eller de forhold, som arbejdet foregår under. Du skal udføre en opgave, der er i arbejdsgiverens interesse, når skaden sker,” siger advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.
Hun forklarer, at hjemmearbejde kan gøre arbejdsskaden sværere at bevise. Det er lettere at bevise, at personskaden stammer fra dit arbejde, hvis skaden sker på din arbejdsplads. Sker den i dit hjem, er sagen straks sværere.
”For hvornår arbejder du egentlig og hvordan er arbejdspladsen indrettet derhjemme. Din chef kan ikke bestemme, hvordan du indretter dit hjem, og derfor heller ikke din hjemmearbejdsplads. Dertil kommer, at du måske arbejder på andre tidspunkter, imens du forsøger at få familielivet til at gå op i en højere enhed. ” siger Berit Møller Lenschow.
Er du hjemsendt med lønkompensation i en periode, må du ikke udføre arbejde. Eventuelle skader kan derfor heller ikke dækkes af Arbejdsskadeforsikringen.
”Er du i tvivl, så kontakt os på telefonen. Det kan være svært at navigere i reglerne for arbejdsskader, og juridisk hjælp fra start kan afgøre om din sag behandles korrekt eller ej. Sørg også altid for at have styr på din dokumentation. Det kan være en god ide at opretholde den tidsmæssige ramme for din arbejdsdag, hvornår starter og slutter arbejdsdagen. Prøv også om du kan finde den bedst muligt arbejdsstilling og helt banalt at der ikke ligger løse kabler, som du kan falde i. Tal eventuelt med din arbejdsgiver, om der er behov for særlige indretninger, så som headset, eller om den gode kontorstol fra jobbet eventuelt kan hentes hjem i privaten i en periode. Endelig bør du sikre dig lægelig dokumentation dvs. tale med din læge, hvis du får symptomer, som kunne tyde på dårlige arbejdsstillinger, også selvom lægen ikke kan gøre noget”, siger Berit Møller Lenschow.