En vennetjeneste kan også føre til erstatning

af | maj 27, 2019

Hjem » Blog » En vennetjeneste kan også føre til erstatning

Danskerne er for størstedelen venlige naboer, der gerne hjælper hinanden i dagligdagen, men hvad gør du, hvis du kommer til skade, når du giver din nabo en håndsrækning?

Din nabo har bestilt en ny sofa, og han beder dig hjælpe med at bære den ind i sin stue. Du vil gerne hjælpe din nabo, så I tager fat i hver sin ende, men da du løfter sofaen, smutter dine hænder, og sofaen rammer din storetå, der brækker. Dagen efter må du sygemeldes fra dit arbejde som flyttemand gennem længere tid. Du mister dermed dele af den løn, som du normalt ville have fået i perioden, hvis du var rask og gik på arbejde.

”Hvert tilfælde er en konkret vurdering, og hvis det er et familiemedlem, du hjælper, er kravene større, end hvis det er din nabo. Men få ved, at man kan få den skade, som du har pådraget dig i forbindelse med en håndsrækning eller vennetjeneste anerkendt som en arbejdsskade, og derfor går mange glip af det krav af deres erstatning, siger Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

Læs mere om arbejdsskader.

Både du og naboen skal derfor straks anmelde skaden til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, lige som du skal opsøge en læge eller skadestue og få dine gener ført ind i din journal. Hvis du ret til godtgørelse for varigt mén og/eller erstatning for tab af erhvervsevne, er det Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der udbetaler erstatningen.

 

Forskellige kriterier

Der er en række kriterier, der skal være opfyldt, før håndsrækninger kan anerkendes som en arbejdsskade.

”Din håndsrækning skal være virkelig nødvendig, den sker i en anden persons interesse, hjælpen har et større omfang, og du er blevet opfordret til at hjælpe,” siger Berit Møller Lenschow.

Hjælper du et familiemedlem, skal arbejdet være af større omfang og nytte, før Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil anerkende din skade som en arbejdsskade. Det skyldes, at man anser det for almindeligt, at familiemedlemmer giver hinanden en hånd. Det samme gælder vennetjenester. Her vurderes sagen ud fra, hvad Arbejdsmarkedets Erhvervssikring betragter som sædvanlig og usædvanlig hjælp mellem venner.

”Hvis det er din nabo, som du hjælper, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring normalt stille krav om, at din hjælp har været nødvendig på grund af din uddannelse eller faglige viden. Er det en total fremmed, som du hjælper, skal hjælpen være det som man kalder nødvendig eller væsentlig,” siger Berit Møller Lenschow.

Mange andre krav spiller ind. Har din hjælp for eksempel erstattet købt arbejdskraft, får du naturalier for at hjælpe og har du udført opgaven for at overraske, er blot nogle af de ting, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderer ud fra.

Læs mere om erstatning generelt.

”Det er et svært område at navigere i alene, og hos Lenschow Erstatningsretten tilbyder vi altid en gratis forhåndsvurdering af sin sag, lige som vi kan hjælpe dig trygt gennem processen hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Er du kommet til skade, fordi du har villet hjælpe andre, så kontakt os hvis du er i tvivl om din skade kan anerkendes som en arbejdsskade,” siger Berit Møller Lenschow.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00