En ulovlig knallert kan koste dig dyrt

af | okt 9, 2018

Hjem » Blog » En ulovlig knallert kan koste dig dyrt

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du kører på en ulovlig knallert eller uden ansvarsforsikring, forklarer erstatningsadvokat. I værste fald kan knallertejeren ende i livslang gæld.

Det tager kun et øjeblik, og så kan et helt liv være ændret for altid.

Trafikulykker med knallerter er ofte alvorlige for føreren med grimme skader til følge, og er knallerten samtidig ulovlig, kan det få store konsekvenser for den unge, hvis der sker en ulykke med personskade, advarer advokat. Uden dækning fra den unges forsikring kan den unge nemlig ende i livslang gæld.

På en knallert sidder du meget udsat. Det gælder, uanset om du er ude for et solo-styrt eller en ulykke, hvor for eksempel en bil er involveret. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er knallerten det farligste transportmiddel, når man ser på antal ulykker per kørt kilometer, og det er 10 gange farligere at køre på knallert end på cykel. Kørsel uden styrthjelm og for høj fart er, ifølge rådet, blandt grundene til, at knallertulykker får dødelig udgang. I 70 procent af knallertdødsulykkerne er der enten tale om alkoholpåvirkning, manglende hjelm, for høj fart eller flere af delene i kombination.

Børn under 18 år er kraftigt overrepræsenteret i statistikken over dræbte og alvorligt tilskadekomne i knallertulykker. I perioden 2003 til 2012 var mere end hvert fjerde offer i de alvorlige knallertulykker mellem 15 og 17 år. I 2016 blev aldersgrænsen nedsat fra 16 til 15 år og erfaringer fra blandt andet udlandet viser, at det vil betyde flere dræbte og tilskadekomne unge. Ifølge det forskningsbaserede rådgivningscenter, Trafitec, vil en sænkning af aldersgrænsen for at køre knallert samlet set betyde, at 15-åriges personskader fordobles.

Læs mere om trafikulykker her

Livslang gæld

Samtidig vælger mange unge at tune deres knallert, så den kan køre hurtigere end det tilladte, og sker der en ulykke, hvor en ulovlig knallert er involveret, vil knallertkøreren normalt i første omgang få erstatning fra modpartens ansvarsforsikring, hvis der er en modpart. Sagen slutter dog næppe der, forklarer advokat Berit Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten.

”Ansvarsforsikringen dækker nemlig i første omgang også den erstatning, der skal betales til en given personskade, hvis den unge kører på en ulovlig og tunet knallert. Men hvis du har kørt groft uforsvarligt, og her kan fart, og det at have tunet sin knallert absolut spille ind, så kan forsikringsselskabet bagefter rejse en erstatningssag mod knallertkøreren selv. Og det kan sætte den unge i en livslang gæld,” siger Berit Lenschow.

En stor gæld kan i værste fald bremse den unge på mange områder og få varig indflydelse på den unges fremtid – både i form af muligheden for at uddanne sig, forfølge sine drømme, rejse, dyrke en hobby eller sport samt være social med sine venner.

Se de forskellige erstatningstakster her

Berit Lenschow opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn om, hvorfor kørsel på en ulovlig knallert bør undgås helt. Det samme gælder alkohol og knallertkørsel uden kørekort eller at sidde flere på samme knallert.

Ingen forsikring

Et andet problem er, at nogle af de unge, der kører på knallert, ofte slet ikke har en lovpligtig ansvarsforsikring på knallerten. Skader de andre i trafikken, kan det let betyde en gæld på over en halv million kroner. Ifølge Forsikringsoplysningen sker det mellem to og tre gange om ugen, at knallertkørere skader andre, uden at have forsikringen i orden.

”Den, der kommer til skade ved ulykken, kan godt få sin erstatning alligevel. Den udbetales fra en særlig pulje, men bagefter vil forsikringsselskabet sandsynligvis vælge at sende regningen til den, der er skyld i skaden,” siger Berit Lenschow.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00