Det koster et klip at tjekke Facebook under kørsel
I fremtiden koster det et klip i kørekortet, hvis du bruger håndholdt mobil eller for eksempel indstiller din GPS, når du kører bil.
Øjnene har bedst af at være på vejen, når du sidder bag rattet i din bil, men alt for mange bilister er optaget andre ting. Fremover koster det derfor et klip i kørekortet at blive taget med hånden på mobilen, når du kører bil. Forbuddet kommer samtidig til at gælde alle typer af håndholdte kommunikationsapparater og ikke kun mobiltelefoner. Du må derfor heller ikke anvende for eksempel tablets, bærbare computer, GPS og smartwatch. Udover klippet får bilisten også en bøde på 1500 kroner. Formålet er at stoppe danskerne i at sende sms´er, tale i mobil eller tjekke de sociale medier, imens de kører bil. Hvis en bilist får tre klip i kørekortet indenfor tre år, får bilisten frakendt kørekortet betinget og skal op til en ny teori- og køreprøve.
Advokat Berit Møller Lenschow, der ejer Lenschow Erstatningsretten, håber, at de skærpede konsekvenser har den ønskede effekt.
”Som bilist bevæger du dig rundt i et hurtigt og tungt motordrevent køretøj, der kan gøre stor skade på andre eller dig selv. Skader, som i værste fald kan koste menneskeliv, eller ændre et menneskes livsvilkår væsentligt. Det er derfor alvorligt, når bilisterne opfordres til at skærpe deres opmærksomhed i trafikken, og hvis frygten for et klip i kørekortet betyder, at vi kan undgå nogle af de grimme personskader, som vi desværre ofte ser ved trafikulykker, så hilser jeg lovændringen velkommen,” siger Berit Møller Lenschow.
Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at i perioden 2011-2015 mistede 283 personer livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksom på ulykkestidspunktet. I gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30 procent af den tid, vi kører bil, og 70 procent af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.
”Hvis man skal benytte sin mobil under kørsel, er eneste mulighed en håndfri løsning, så du ikke skal have blikket væk fra vejen for at betjene telefonen,” siger Berit Møller Lenschow.
Objektivt ansvar
Selvom straffen, for at køre i bil og betjene en håndholdt telefon samtidigt, nu skærpes, vil en skadelidt, som har forbrudt sig mod reglerne og kommer til skade derved, dog fortsat kunne kræve erstatning fra modparten i en trafikulykke.
Uanset om du har en del af eller hele skylden for en trafikulykke, så kan du nemlig have krav på erstatning, forklarer advokaten. Det skyldes reglerne om objektivt ansvar ved skader med motordrevne køretøjer. Alle danske bilister skal have en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker skader på personer, og forsikringen dækker, uanset hvem der er skyld i ulykken. Dog kan der i grove tilfælde ske nedsættelse af den erstatning, du som skadelidte har krav på, for eksempel hvis du har overtrådt reglerne flere gange eller overtræder flere regler på én gang.
”Først og fremmest er det vigtige, at skaden anmeldes, uanset hvilken rolle du havde. Nogle trafikanter anmelder ikke deres skader, fordi de ikke kender reglerne, men der er også nogle, som ikke anmelder skaden, fordi de har dårlig samvittighed over, at de har været skyld i en ulykke. For alle trafikulykker gælder det, at jo før anmeldelsen sker, jo lettere er det senere at bevise, at skaden stammer fra ulykken,” siger Berit Møller Lenschow.
Tre gode råd til dig, der har været involveret i en trafikulykke:
- Tag til din egen læge eller på skadestuen indenfor 72 timer efter ulykken.
- Få kontaktinformation på modparten og eventuelle vidner.
- Kontakt alle relevante forsikringsselskaber og anmeld skaden.
Der er ikke endnu sat en dato på, hvornår klipstraffen indføres i 2019.