Sådan sikrer du din erstatning med en særkonto

af | okt 8, 2019

Hjem » Blog » Sådan sikrer du din erstatning med en særkonto

Mange kender ikke til vigtigheden af at sætte sine erstatning ind på en særkonto, forklarer Berit Møller Lenschow fra Lenschow Erstatningsretten. Uden kontoen kan du i værste fald miste dine penge senere, hvis dit liv ændrer sig.

Når din erstatning udbetales, vil det ofte ske automatisk til din Nemkonto.  Det sker, hvis den skadelidte ikke selv har givet oplysninger eller hvis den skadelidte har oplyst sin almindelig lønkonto i skadesanmeldelsen. Det kan dog senere give problemer for den skadelidte, og derfor bør du som skadelidte allerede, når du anmelder din skade til det forsikringsselskab eller den myndighed, der behandler din erstatningssag, være bevidst om, hvilken konto, du ønsker, at din erstatning skal sættes ind på.  Hvis du ikke ønsker at din erstatning skal udbetales til din Nemkonto, skal du selv oplyse om et andet kontonummer.

”Vi opfordrer altid kunderne til at få erstatningspengene ind på en nyoprettet konto, som er særlig beskyttet.  På den måde bliver det tydeligt, at pengene er udbetalt med et særligt formål som for eksempel tab af erhvervsevne eller godtgørelse for varigt mèn,” siger Berit Møller Lenschow.

Læs mere om erstatningstakster og -typer.

Erstatning for personskade har en særlig status

En erstatning for personskade er særlig. Den gives ikke for at berige den skadelidte, men for at sikre en mulighed for at opretholde en levestandard, nogenlunde som den var før skaden. Det er derfor vigtigt at passe godt på pengene og sikre, at de holder så længe som muligt, forklarer Berit Møller Lenschow.

For at opretholde den særlige status, der følger med erstatningen, må erstatningen dog ikke sammenblandes med andre beløb. Man skal kunne følge pengene. Hvis erstatningen sættes ind på din Nemkonto, vil der ske sammenblanding med dine andre midler, og erstatningens særlige status mistes, da man ikke kan udpege, hvilken andel, der er erstatningskronerne og hvilken andel, der er de andre kroner på kontoen. ”Jeg plejer at bruge det billede, at har du en stor skål med 10 blå  kugler, og du så lægger 5 nye blå kugler ned i den samme skål, så er kuglerne blandede, og du vil ikke længere være i stand at identificere hvilke kugler, der var de første 10 kugler. 

For at undgå dette skal du sørge for at oprette en ny og kreditorbeskyttet konto, som erstatningen kan indsættes på. Hvis du køber for eksempel en bil eller andre store ting for din erstatning er det også vigtigt, at sørger for, at det fremgår af købspapirerne, at der er betalt med kreditorbeskyttet personskadeerstatning,” siger Berit Møller Lenschow.

Læs mere om personskader.

At erstatningen har en særlige status betyder, at kreditorer hverken kan kræve regninger betalt med erstatningen eller gøre udlæg i erstatningen eller i den genstand, som er købt for din erstatning.  Det betyder også, at der ikke må ske modregning i offentlige ydelser. Endelig skal du ikke dele erstatningen med din ægtefælle. Sidstnævnte tilfælde kræver, at der ikke er sket rentetilskrivning eller værditilvækst, og hvis du har en større erstatning stående, bør det overvejes at supplere med en ægtepagt.

”Du kan ikke reparere på, at din erstatning er udbetalt til en ”forkert” konto ved at flytte erstatningen fra din nemkonto til en nyoprettet særlig konto.  Det er no go.  Den eneste måde at sikre erstatningskronernes status forbliver uplettet er ved at lade erstatningspengene gå retur til forsikringsselskabet, og lade dem udbetale på ny,” siger Berit Møller Lenschow.

Endelig skal man huske, at man godt må bruge af sin erstatning, selvom man har sin erstatning stående på en kreditorbeskyttetkonto. Hvis de penge man har brugt er selvfølgelig brugt. 

Man er nødt til at tænke lidt langsigtet

Berit Møller Lenschow hører ofte fra sine kunder, at de da ikke har kreditorer, og at de er godt gift, men man ved jo ikke, hvad fremtiden bringer, og som advokat er hun nødt til at sikre, at kunderne også garderer sig mod de lidt mere triste fremtidsscenarier.

”Behandlingen af en erstatningssag kan være lang og tærer på familieliv og økonomi, og så er det en god ide at have styr på det her,” siger Berit Møller Lenschow

Her er 3 gode råd, som du bør huske, hvis du har en erstatning i vente:

  • Tjek om der er givet kontooplysninger til forsikringsselskabet.
  • Opret en kreditorbeskyttet konto.
  • Hav styr på dokumentation, hvis du køber ting for din erstatning.

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

+45 33 60 87 87

Telefontider

Kl 08:00 til 16:00