140 gode grunde til at lade bilen stå
Holdningen til spritbilister i Danmark er generelt negativ. Alligevel er alkohol skyld i hver 6. dødsulykke på de danske veje.
Rådet er simpelt og let at forstå: Hvis du drikker alkohol, så lad bilen stå. Men det er tilsyneladende svært for nogle at følge.
Rådet for Sikker Trafik oplyser, at alkohol er skyld i hver 6. dødsulykke på de danske veje, og tal fra Vejdirektoratet viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken, mens 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj.
”Er du i tvivl, om du kan kører din bil, fordi du har drukket, så lad være med at køre. Aftal med hinanden, før I ankommer til festen, hvem der kører hjem, og hvis du ser en person, som har drukket, sætte sig bag rattet, så tag vedkommendes nøgler. Personen vil takke dig senere. Hver eneste spritbilist er en for mange. Spritulykker smadrer hele familier hvert år, og du skal leve med skylden resten af livet. Samtidig kan det kaste dig ud i et økonomisk kaos rent erstatningsmæssigt,” siger advokat og ejer af Lenschow Erstatningsretten Berit Møller Lenschow.
Hvis du som bilist er involveret i en ulykke, så skal din bils ansvarsforsikring betale erstatningen til eventuelle personer, der kommer til skade. Men har du drukket, og vurderes det, at dit alkoholindtag er skyld i ulykken, så kan dit forsikringsselskab vurdere, at du har handlet uagtsomt og rejse et krav hos dig om at tilbagebetale erstatningen.
”Hertil kommer, at politiet involveres, retssystemet starter, din straffeattest plettes og din arbejdsplads får besked, hvis du frakendes dit kørekort for en periode. Nogle mister deres job. Udover de rent menneskelige aspekter koster spritkørsel kort sagt dyrt på alle områder. Jeg kan derfor ikke advare nok,” siger Berit Møller Lenschow.
Hvis du involveres i en trafikulykke:
- Tag på skadestuen og få dine skader ført til journal af en læge med det samme eller hurtigst muligt efter ulykken.
- Saml navne og telefonnumre på eventuelle vidner. Film eller optag gerne deres forklaringer på video med din telefon, imens vidner har oplevelsen klar i erindring.
- Anmeld skaden til de relevante forsikringsselskaber og overvej om du har brug for råd fra en advokat.